Corona – et åbent vindue til en mere bæredygtig fremtid?
Af forstander Michael Bjørn
Så er vores elever endelig tilbage til Vejstrup efter otte ugers ufrivilligt fravær fra efterskolen. De har været savnede, og det har været otte hårde uger for mange af vores elever, som, i lighed med mange andre unge, er blevet frataget noget værdifuldt. Og jeg er sikker på, at fraværet fra skolen og isolationen har påvirket de unges selvværd og mentale velbefindende. Derfor ligger der seks vigtige uger foran os alle, hvor vi sammen skal arbejde på, at vi alle kommer endnu stærkere ud af Corona-krisen.
På Vejstrup arbejder vi med dannelsesidealet væredygtighed, som naturligvis lægger sig op ad det mere globale begreb bæredygtighed. Vores elever skal blive væredygtige, med hvilket vi mener, at de skal blive i stand til at håndtere de udfordringer, de møder og have det godt med det.
Vi får syn for sagn om, hvor langt vi var nået i den proces, når de kommer tilbage til skolen til en forhåbentlig dejlig og lærerig afslutning på skolen. Men de kommer også tilbage til en anderledes skole. Corona-krisen har blandt andet indskrænket vores muligheder for tæt samvær, som er en af efterskolens kerneværdier; ikke mindst i gymnastikken arbejder vi normalt fysisk tæt sammen og med aktiviteter, der kræver indbyrdes fysisk afhængighed.
Men det bliver ikke ”back to normal”, for det kan vi ikke på grund af de restriktioner, vi helt forståeligt er blevet underlagt. Vores opgave som skole bliver, at vi, sammen med eleverne, alligevel kan lave en god, mindeværdig og lærerig afslutning på efterskoleopholdet, så de kommer styrkede ud på den anden side, og det har vi forberedt os benhårdt på.
Eleverne på Vejstrup er i lighed med mange andre unge meget optaget af bæredygtighedsdagsordenen – altså hvordan vi globalt kan håndtere de udfordringer, vi møder og have det godt med det. På den måde bliver tilbagekomsten til Vejstrup et symbol på, at vi alle må tilpasse os, så vi kan være sammen på efterskolen, og så vi fremadrettet globalt kan indrette os på en miljømæssigt bæredygtig måde.
Det vil kræve afsavn, ja, men måske er der mulighed for, at der kommer noget endnu bedre ud af det for os alle. Måske er dette et åbent vindue til en mere bæredygtig fremtid. Det er en del af dannelsesfortællingen, vi skal have på Vejstrup de næste seks uger.
Og vi glæder os usigeligt over at få vores dejlige elever tilbage, så vi kan afslutte et efterskoleophold, hvor vi har gjort alt, hvad vi kunne for at støtte vores elever, så de lærer at håndtere de udfordringer, de møder og have det godt med det – personligt og globalt.
Skriv en kommentar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.