Dannelse og læring – venner eller fjender?
Af Michael Bjørn, forstander
Med den nye folkeskolereform og den nye gymnasiereform er der ikke mere plads til at arbejde med dannelse, argumenteres der. Argumentet er, at det faglige har fået så høj prioritet, at der ikke er plads til dannelsen. Modsætningen mellem dannelse og læring er efter min bedste overbevisning usand, idet jeg mener, at dannelse til det gode liv understøtter læring, men også at den faglige læring understøtter dannelsen.
Der stilles store krav til nutidens børn og unge, og selv synes jeg, de unge er forrygende dygtige. De kan ikke det samme, som man måske kunne tidligere, men i stedet skal de kunne så meget andet.
Det centrale spørgsmål er, hvad vores børn og unge egentlig skal kunne for at få et godt liv? For det er vel dybest set det, det drejer sig om. De skal naturligvis kunne alt de faglige. Men herudover skal de beherske det, der omtales som det 21. århundredes kompetencer, som kort fortalt omtales som de fire K’er:
- Kollaboration er evnen til at samarbejde, indgå kompromisser og sætte sig i andres sted.
- Kommunikation drejer sig om kunne formulere tanker, at kunne lytte til andre, at kunne indgå i kommunikative sammenhænge.
- Kreativitet handler om at kunne være nytænkende men også lyttende med henblik på at skabe nye løsninger på udfordringer og problemer.
- Kritisk tænkning er at kunne forholde sig til argumenter og synspunkter med henblik på at finde gode løsninger.
I efterskolen er vi sammen 24 timer i døgnet på et tidspunkt i elevernes liv, hvor de er ved at frigøre sig fra forældrene, og hvor de samtidig kan være usikre. Det tætte samvær med de andre elever er ikke altid let. Der skal tages mange hensyn til andre, hvis holdninger og perspektiver, man skal være i stand til at forstå. Der skal findes løsninger på hverdags problemer og udfordringer. Og valgte løsninger skal føres ud i livet, hvor nogle får ret, mens andre må bøje af. Efterskolen er en træningsplads til livet, en skole hvor man i fællesskabet med andre og under kyndig vejledning og støtte af professionelle voksne kan øve sig på de fordringer, som fremtiden vil bringe.
Det er for mig et moderne dannelsesperspektiv, som samtidig kan ses som værdifulde redskaber med henblik på at tilegne sig ny viden, herunder også af skolemæssige færdigheder og kundskaber.
Viden tilegner man sig blandt andet i sam- og modspil med andre, hvor holdninger og meninger brydes. På den måde bliver dannelse og læring de bedste venner og skaber de bedste forudsætninger for, at eleverne kan få et godt liv; og netop det er vi optaget af på efterskolen.
Skriv en kommentar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.