Unge i mistrivsel må aldrig ”bare” blive tal i en statistik

Af Michael Bjørn, forstander, Vejstrup Efterskole

I dag får vi elever tilbage på efterskolen, efter de har været isoleret hjemme siden midt i december. Vi glæder os, og vi vil forsøge at give dem alle de oplevelser, vi kan, i de sidste godt og vel tre måneder de har tilbage på skolen.
Og det skal vi såmænd nok lykkes med. Vi forsøger at lave et program, hvor de får så mange af de oplevelser, de skulle have haft, og alle medarbejdere er topmotiverede for at bidrage til, at også Vejstrup Efterskoles elevhold 20/21 slutter året af med armene over hovedet, når vi når frem til sidst i juni måned.

Vi er en Grundtvig-Koldsk efterskole, men vi er meget optaget af at gøre det, der virker. Vi læner os op ad videnskaben, når det gælder det pædagogiske arbejde med alle vores elever.
Derfor har vi naturligvis også loyalt lænet os op ad Sundhedsstyrelsens anbefalinger og politikernes efterfølgende beslutninger, selv om det har været svært ikke at kunne have eleverne på skolen.

Men desværre er det ligesom om, at når man som Sundhedsstyrelse, politikere og beslutningstagere sidder med det helt store regnestykke, så er der risiko for, at den markant øgede andel af unge, der mistrives på grund af manglende social omgang med andre unge, blot bliver et tal i en statistik. Og det må aldrig ske.

For os er hver enkelt elev vigtig. Vi ved, at de elever, vi får tilbage i skolen, i den grad mangler socialt samvær med både andre unge, men også ”sekundære primære voksne”, som vi voksne bliver betegnet, når man kigger ind i forskningen.
Og der er et stort stykke arbejde at gøre, som vi vil gøre os den allerstørste umage med i den kommende tid. Vores absolut primære fokus vil være på elevernes trivsel, for helt grundlæggende tror vi på, at trivslen kommer først. På Vejstrup har vi et begreb, der hedder VÆREDYGTIGHED, som for os betyder, at vores unge skal være i stand til at håndtere de udfordringer, de møder, have det godt med det og tro på fremtiden.

Og de har i den grad i den seneste tid mødt udfordringer, og til tider tror jeg, vi alle har haft svært ved at have det godt og tro på fremtiden.
Den tro på fremtiden skal vi, sammen med eleverne, have genskabt. Foråret banker på, flere og flere bliver vaccineret, og alle elever er tilbage på skolen. Ved at passe på hinanden, være sammen og lykkes med de ting, vi laver sammen, tror vi på, at vi kan genskabe trivslen hos de unge, som er den vigtigste grundforudsætning for, at de igen kan lære noget og udvikle sig til væredygtige unge, der tør tro på, at de gode tider efter Corona er på vej.

Det kan godt være, det aldrig bliver det samme, men hvem ved, måske dukker der noget op derude, som er endnu bedre, end før verden blev ramt af denne forfærdelige pandemi. Det tror jeg på, og det ønsker vi også for alle vores elever, at de kommer til at tro på. Velkommen hjem, kære elever. Vi glæder os til de kommende måneder at genskabe håbet for fremtiden sammen med jer.

Skriv en kommentar

Vil du høre mere?

    Indtast dit nummer her så ringer vi dig op og svarer på alle dine spørgsmål. For at give det hurtigste svar, bedes du indtaste emnet din henvendelse drejer sig om her