Vejstrup flot repræsenteret til VM

Af Søren Kloster Sørensen

Der har været whipbacks og dobbeltroterende runder for fuld skrue i Japan den seneste uges tid, hvor nogle af verdens bedste gymnaster har dystet til VM i tumbling i Tokyo.

For nogle af Vejstrup Efterskoles elever kommer tumbling-konkurrencen i Solens Rige helt tæt på, for de skal nemlig selv på banen og repræsentere Danmark til det efterfølgende World Age Group Competition – populært kendt som junior-VM – der begynder på torsdag.

I ungdomsrækkerne ved VM skal Vejstrup-eleverne Mads Lykke Hansen og Nicoline Serup Christensen således på banen og gøre deres ypperste. Vejstrup-elev Asbjørn Juul Sømod er også udtaget og taget med til Japan, men han er desværre blevet skadet inden konkurrencen og må se til fra tilskuerrækkerne. De har imidlertid alle trænet hårdt frem mod konkurrencen, og de to tilbageværende glæder sig over at skulle vise de danske farver frem.

– Jeg føler mig virkelig heldig over at få lov til at rejse om på den anden side af jorden med landsholdet, og jeg glæder mig helt vildt til at komme på banen, siger Mads Lykke Hansen, der har deltaget i ungdoms-VM to gange tidligere.

De tidligere gange har han suget erfaring til sig, og efter sin fjerdeplads i Sofia for to år siden føler han sig nu klar til at kæmpe med om podieplaceringerne.

– De første par gange ville jeg bare være med. Nu har jeg en ambition om at komme på podiet og kæmpe med om guldet. Jeg vil vise, hvor hårdt, jeg har knoklet, og min træningsindsats skulle meget gerne kulminere denne gang – det føler jeg, jeg skylder både over for mig selv, mine sponsorer og ikke mindst mine venner og min familie, der har ofret meget for, at jeg er nået dertil, hvor er jeg i dag, siger Mads Lykke Hansen.

Skal ramme den lige i røven

I tumbling er der ikke plads til ommere. Konkurrencen afgøres ud fra to serier af øvelser, der fyres af på banen, og som skal gå op i en højere enhed på under ti sekunder. Det er små detaljer, der udgør forskellen på succes og fiasko, og smutter bare en enkelt del af et spring, så kan hele øvelsen gå i vasken.

– Det er nervepirrende, men det er også det, der gør den her sport spændende. Der er rigtig meget mentalt i det, og selvom det er en individuel sport, så er det vigtigt at bruge sine holdkammerater på for eksempel landsholdet som opbakning og mental støtte. Måske har du lavet øvelsen en milliard gange før, men når det gælder, så skal den altså bare sidde der. Derfor bruger vi hinanden rigtig meget. Vi snakker meget om, hvordan vi har det, og hvilke redskaber vi mentalt kan bruge, når der er pres på, siger Mads Lykke Hansen, der sammen med sine kammerater har haft utrolig meget fokus på de små ting og gentagelserne i træningen op til VM.

– Vi træner små ting igen og igen op til konkurrencen, for det er der, det bliver afgjort. Man skal ramme den lige i røven og stole på, at ens krop har styr på det basale, så hovedet kan fokusere på de enkelte dele af springene, siger Mads Lykke Hansen, der har tumblet, siden han var 10 år gammel.

Det kvindelige Vejstrup-islæt ved World Age Group Competition, Nicoline Serup Christensen, glæder sig også virkelig meget til at komme i konkurrence.

– Jeg ser egentlig mest frem til at nyde oplevelsen og få kørt mine øvelser. Det er virkelig stort for mig bare at være med til mit første VM, og jeg glæder mig til at få en masse erfaringer, siger tumbling-pigen, der elsker at nørde med de små detaljer forud for en konkurrence.

– Det er fedt at nørde med teknik og detaljer, og det fascinerer mig virkelig at lære nye dele til mine spring. Et whip ser jo forholdsvis enkelt ud, men der er hele tiden noget, der kan forbedres, så min øvelse bliver bedre. Det kan jeg godt lide at dykke ned i, siger Nicoline Serup Christensen, som er med på landsholdet for første gang.

Som et dominospil

De unge Vejstrup-elever, der er udtaget til WAGC, har forud for konkurrencen i Japan været på studietur med tumbling-linjen på Vejstrup Efterskole. Her var de i Pinewood Gymnastics Club uden for London og trænede blandt andet sammen med de engelske A-landsholdstumblere Dominic Mensah og Jaydon Paddock, der netop har vundet VM-guld for hold i Japan.

– Tumbling er passion og dedikation, og ligesom for de her unge mennesker er det at være på landsholdet i sin sport også en kæmpemæssig ære for mig. Kærligheden til sporten, præstationerne og oplevelserne opvejer for mig alt det, jeg ellers går glip af i forhold til eksempelvis at gå i byen med vennerne eller skulle tidligt i seng for at passe min træning. Gør det ikke det længere, så skal man stoppe. Men kan du bevare kærligheden til sporten og matche den op med hårdt arbejde, så kan du blive lige så god, som du selv vil, mener Dominic Mensah.

Han ser tumbling som et dominospil i forhold til kroppens formåen.

– Tumbling handler om præcision ned til mindste detalje. Det er ligesom et dominospil. Hvis noget går galt i én del af øvelsen, så påvirker det de næste dele af dit spring. Man er nødt til hele tiden at tage én bevægelse ad gangen, siger den 19-årige engelske landsholdstumbler, som ved siden af sporten læser kommunikation på universitetet.

Vejstrup Efterskoles tumblinglærer, Michael Moselund, der tidligere igennem en lang årrække var tumbling-landstræner for Danmark, bakker Dominic Mensah op i den betragtning. Han opfordrer de unge tumblere til at få styr på fundamentet i deres øvelser, så det giver mulighed for at presse de ekstra procent frem i konkurrencen.

– Det handler om at fokusere på så få ting som muligt, når du står på banen. På den måde lader du kroppen gøre det, den skal, og så kan du finde de ekstra kræfter inde i dig selv og perfektionere detaljerne i din øvelse. Du skal kunne lukke dig selv inde for at stå imod det mentale pres og gøre det til din medspiller. Hvis du allerede står og tænker på dit ottende spring, når du skal til at gå på banen, så går det helt sikkert galt undervejs, siger Michael Moselund.

Han glæder sig over at de unge tidligt i deres karriere får lov at vise sig frem på den helt store scene.

– Det er fantastisk for de unge at komme ud i verden og vise sig frem. Jeg håber, de får en mega fed oplevelse, siger han.

Til seniorerne netop overståede VM var Vejstrup også repræsenteret ved efterskolelærer og tidligere elev Rasmus Beck Hansen samt tidligere elev og medhjælper ved camps Johanne Lassen Nørby.

World Age Group Competition i Tokyo begynder på torsdag og afvikles frem til på søndag.

Skriv en kommentar

Udgivet: 03.12.2019

Kategori: Gymnastik

Tags:

Vejstrup på bloggen

På Vejstrup er vi kendt for vores gymnastik af høj klasse. Som elev på Vejstrup har du 4½ times obligatorisk gymnastik om ugen. Her ...

Mon jeg passer ind?

Nu er snart gået hele to måneder af mit fantastiske efterskoleophold. Det er egentligt sjov at tænke tilbage på den første uge ...

En weekend på Vejstrup

Efter en lang uge med undervisning, gymnastik og sport er det virkelig tiltrængt med weekend. Jeg har allerede været her mange ...

At forberede vores unge til fremtiden: læring i samskabende processer

Vi skal danne og uddanne vores unge til en fremtid, vi endnu ikke kender, siges det populært. Ifølge den amerikanske regering vil 65% ...

Musthaves på efterskole

Jeg synes personligt, at det er hammer lækkert med en varm striktrøje og nogle blødehyggesokker til de kolde efterårsmorgener. ...

Første opvisning? Om tre dage?!

De første tre måneder er gået afsindigt stærkt, men man har samtidig lært så meget på så kort tid.

Den vildeste følelse

Lørdag den 22.11 havde os elever fra Vejstrup vores første opvisning. Der var 2000 mennesker, der havde taget sig tid til at tage til ...

Vil du høre mere?

    Indtast dit nummer her så ringer vi dig op og svarer på alle dine spørgsmål. For at give det hurtigste svar, bedes du indtaste emnet din henvendelse drejer sig om her