| 4 min

Bogligt

undervisning på Vejstrup

Når du starter på Vejstrup, bliver du en del af en klasse med cirka 24 andre – og du vil også gå i klasse med nogen, der har en anden linje, end du har, så du lærer en masse nye mennesker at kende.

Det er helt vildt vigtigt for os, at du i løbet af dit år på Vejstrup kommer til at føle dig klar til at begynde på din ungdomsuddannelse. Det gør vi ved i det boglige at have fokus på at give dig nogle værktøjer med i rygsækken, som du kan hive frem, når du får brug for dem – og det gælder både på din ungdomsuddannelse, men også alle mulige andre steder i livet.

Du skal gøre dig klar på at være en aktiv deltager i den boglige undervisning, så vi sammen kan skabe et trygt rum, hvor det er mega okay at fejle – for det er sådan, du bliver klogere. Du kommer også til at skulle tage ansvar for selv at lære noget.

Til gengæld vil du opleve, at du får et team af lærere, som er vildt interesserede i din mening og dine tanker om tingene, og som lytter til dig og dine klassekammerater.

Dit skoleår på Vejstrup kan få et internationalt twist

Det er nemlig muligt at komme på udveksling i løbet af dit efterskoleår på Vejstrup, hvis du interesserer dig for kultur og sprog. Hvis du vælger det internationale tilbud, tilrettelægges noget af undervisningen i klassen efter, at du kan komme ud og bo hos en værtsfamilie i et andet europæisk land.

Her vil du bl.a. skrive, snapchatte og på anden måde kommunikere med unge fra det pågældende land, så du er godt klædt på til at møde den anden kultur – både når du skal ud i Europa, og når de skal besøge os på Vejstrup.

Destinationerne vil variere fra år til år. Vi har været nogle gange i Holland. I 21/22 var vores internationale elever i Åland, hvor de bl.a. boede privat, var med i skole, stod på langrendsski og prøvede skiskydning med deres udvekslingsvenner.

Her er hvad elever fra tidligere år har sagt om det internationale

Det var en uforglemmelig oplevelse med en masse fede aktiverer og med nye venskaber”

Jeg blev også venner med nogle af de andres pennevenner. Jeg blev også tættere med nogle af vejstruperne. Og så var der sneee!”

Jeg blev mere modig, opmærksom på sprog og fede oplevelser rigere”

Jeg fik større sprogsikkerhed (turde at prøve mig selv af på svensk), fik nye relationer og indblik i en anderledes kultur”

Vær åben overfor det. Det lyder grænseoverskridende, men det er en oplevelse, som du aldrig får igen. Og så bare tag det som det kommer, du tager bare en dag ad gangen”

(Alle citater er fra elever årgang 21-22)

Afgangsprøve eller projekt

Normal 10. klasses eksamen

Du kan afslutte din 10. klasse på Vejstrup med den klassiske Folkeskolens Afgangsprøve, hvor du eksamineres skriftligt og mundtligt. Vælger du det, kommer du selvfølgelig til at have de timer og fag, der kræves for, at du føler dig klar til prøverne.

Den almindelige afgangsprøve giver dig god erfaring med at gå til eksamen, hvilket du i høj grad kan tage med dig i dit videreskoleforløb.

VejstrupPrøven

Du kan også vælge at afslutte din 10. klasse med at skabe dit helt eget gruppeprojekt. Her vil den sidste del af skoleåret i høj grad bære præg af projektarbejde, hvor du får redskaber til at idéudvikle, researche, formidle og udføre idéer sammen med andre i teams.

Projekterne skal afslutningsvis pitches til relevante virksomheder, der måske ender med at købe din idé. VejstrupPrøven giver dig god erfaring med projektarbejde, herunder processen fra idé til produkt.

VejstrupPrøven kort fortalt

Alberte

Elev 21/22

Hjalte

Elev 21/22

Astrid

Elev 21/22

Stampe

Elev 21/22

David

Elev 21/22

Mille

Elev 21/22

Samarbejde

Du vil komme til at arbejde RIGTIG meget sammen med de andre i klassen på kryds og tværs, så du øver dig i at kunne samarbejde med mange forskellige typer af mennesker.

Det kommer til at styrke dig både fagligt og personligt. Så når du er færdig på Vejstrup, bliver du en bedre og sejere kollega, bror, søster, datter, søn, kæreste – you get the picture…

Ordet “samarbejde” kan du simpelthen ikke slippe udenom, når du sætter din fod på Vejstrup. Fordi vi ved, at evnen til at samarbejde er en stor del af at føle sig rustet og klar til livet i det hele taget.

Og du kan lige så godt indse det: Du kommer ikke igennem livet uden at skulle samarbejde. I det boglige på Vejstrup kommer du til at prøve kræfter med både at samarbejde i mindre og lidt større grupper, så du føler dig tryg ved begge dele.

elever fordybet i snak i undervisningen

Du kommer til at arbejde rundt omkring på skolen sammen med dine kammerater.

Fra elev til studerende

Hvad er forskellen på en elev og en studerende, tænker du måske? Jo, en elev er en, der modtager undervisning, og som i stor grad er passiv og afventende og ofte venter på, at tingene bliver “serveret” for hende. Men en studerende derimod er aktiv, undersøgende og engageret og i stand til selv at organisere og prioritere både sin tid og sit stof. 

MEN HEY! Vi ved godt, at du ikke kommer som en færdigbagt studerende, når du starter hos os. Det er en proces, som alle gennemgår, når de går på Vejstrup. Og alle undervisere er klar til at hjælpe dig på vej. Det gør vi især igennem projektbaseret læring, hvor du vil få værktøjer til selv at gribe en idé og gå med den – og gøre dine egne tanker og refleksioner til færdige projekter, som du kan være stolt af.

Det er IKKE gammeldags røv til sæde-undervisning, vi tror på. Og vi er faktisk ret nørdede omkring at gøre undervisningen så spændende og lærerig, som det overhovedet er muligt.