Udveksling

Få et internationalt twist på dit efterskoleår

SnapChat, skriv og kommunikér med unge fra et andet europæisk land.

Du bliver godt klædt på til at møde en anden kultur – både når du skal ud og bo i Europa, og når de kære udvekslingselever kommer for at besøge dig på Vejstrup.

Kort fortalt

Som elev på Vejstrup får du muligheden for at komme på udveksling. Det er frivilligt og koster ikke ekstra (kun i den energi du lægger i det). Så er du nysgerrig på andre kulturer og interesserer du dig for sprog – så er det oplagt at vælge udveksling.

Hvis du tilvælger det tilrettelægger vi noget af din undervisning i klassen efter, at du skal ud og bo hos en værtsfamilie i et andet europæisk land. Det kunne for eksempel være at bruge en undervisningsgang på at ringe op til din penneven, og udveksle SnapChat, vise rundt på skolen eller bare snakke.

Din penneven fra det pågældende land, snakker du løbende med igennem dit efterskoleår, så du er godt klædt på til at møde en anden kultur – både når du skal ud i Europa, og når de kommer og besøger os på Vejstrup Efterskole.

Destinationerne varierer fra år til år. Vi har været i Holland, Åland og Tyskland. I Åland boede udvekslingseleverne fra Vejstrup hjemme privat hos deres pennevenner, de var med i skole, stod på langrendsski, prøvede kræfter med curling, biathlon (skiskydning) og dyppede kadaveret til isbadning.

Her lærer vi vores pennevenner en bid fra vores opvisning ARA 2023/2024.

Hvad tidligere elever har sagt om udveksling

Det var en uforglemmelig oplevelse med en masse fede aktiverer og med nye venskaber”

Jeg blev også venner med nogle af de andres pennevenner. Jeg blev også tættere med nogle af vejstruperne. Og så var der sneee!”

Jeg blev mere modig, opmærksom på sprog og fede oplevelser rigere”

Jeg fik større sprogsikkerhed (turde at prøve mig selv af på svensk), fik nye relationer og indblik i en anderledes kultur”

Vær åben overfor det. Det lyder grænseoverskridende, men det er en oplevelse, som du aldrig får igen. Og så bare tag det som det kommer, du tager bare en dag ad gangen”

Få svar på de mest stillede spørgsmål

6 myter om udveksling – se om de passer eller ej

Det koster ekstra at komme med på udveksling.

Nej.

Det helt korte svar er: nej. Vores udvekslingsprogram er et ekstratilbud, for at give vores elever en anden form for personlig udvikling i mødet med andre kulturer.

Du skal tale engelsk og tysk flydende.

Nej.

Om du har det vildelse sprogøre eller om du bare er nysgerrig på sprog, så er der plads på vores udveksling. Man kan kommunikerer meget med folk på mange måder, bare du har modet til at prøve. Og så bliver dit engelske og tyske sprog jo meget bedre jo mere du bruger det.

Du er væk fra skolen i 5 dage og bor hos de lokale i det pågældende land.

Ja.

Med udveksling kommer du ud fra landets grænser og bor hos en værtsfamilie (selvfølgelig sammen med andre Vejstrup-elever). Du vil desuden følge dem i skole og generelt blive en del af værtsfamiliens hverdag.

Du får besøg af udvekslingselver på Vejstrup.

Ja.

På samme vilkår som du skal ud, får vi også omvendt besøg fra udlandeet. Og her forventer vi at du er en god vært og ven for din udvekslingselev. Men hey – det er ikke noget problem, I er jo pennevenner og du har måske allerede været på besøg hos ham/hende.

Vi tager til Åland og Tyskland hvert år.

Nej.

Vi planlægger destinationerne fra år til år. Vi ved endnu ikke, hvor turen går hen for årgang 24/25 endnu.

Som forældre for I også besøg fra udlandet.

Nej.

Når vores udlandske venner besøger os, foregår det på Vejstrup Efterkskole.

Du kan ikke komme på udveksling, hvis du er allergiker.

Nej.

Selvfølgelig passer vi på dig og dine allergier eller lignende. Uanset om du er på skolen eller på udveksling med os.

Klik på et billede og tjek udveksling ud på vores Instagram

Se meget mere fra vores udvekslinger i

vores højdepunkt på Instagram

 

Gå til Instagram her

Hvorfor tilbyder vi egentlig vores elever udveksling?

På Vejstrup Efterskole tilbyder vi udveksling for at give vores elever mulighed for at udvikle sig som menneske og lære noget nyt om sig selv i mødet med andre kulturer.

Deltagelse i en udveksling styrker eleven, da vi mener, at man i mødet med andre kulturer og sprog modnes og bliver mere selvstændig. Ens horisont udvides og man udvikler en øget bevidsthed om verden omkring sig. Når man oplever andre kulturer indgående, lærer man noget om sig selv i processen.

Derfor tror vi virkelig på projektet og har kun fundet det givende i de år vi har haft det på skemaet.

Intet af det her var muligt uden tilskud fra EU og Nordplus.

Erasmus+ blev grundlagt for 36 år siden og har siden da støttet 14 millioner mennesker i forbindelse med udvekslingsaktiviteter. Erasmus+ promoverer EU-værdier som bl.a frihed, demokrati, lighed og respekt for menneskerettigheder. Vejstrup Efterskole er blevet akkrediteret som Erasmus+ skole indtil 2027 og har derfor mulighed for at bruge EU-midler til at sende eleverne ud i Europa.

Nordplus er en nordisk institution, hvor skoler kan søge om økonomisk tilskud til udveksling og samarbejde nordiske skoler imellem. Samarbejdet giver eleverne mulighed for at styrke deres viden om nordiske lande.