| 7 min

Funktionel Fitness

Kan du æde dig selv?

DET ER HÅRDT HVER GANG!

… og det er FEDT hver gang vi rammer Pumpehuset, Bøffen og Svederen. På med noget lækkert dak, kalk på hænderne, op med håret og så skal der hakkes igennem.

Alle vil opleve at blive stærkere, mange vil blive væsentlig større og andre vil blive klart mere hakket. Det handler om, hvad du vil, og hvilke mål du vil smide kræfter og energi efter.

 

Uanset hvilket udgangspunkt du har, når du starter, kommer du til at rykke dig vanvittigt meget på dit efterskoleår!

For at både du og dine kammerater opnår jeres individuelle mål, er det altafgørende, at vi samarbejder på linjen.

Funktionel Fitness er ikke individuel træning med musik i ørene – det handler om samarbejde og dét at kunne forpligte sig til hinanden. Så for at nå dine mål er du afhængig af dine kammerater på linjen og omvendt.

Vi tænker os om, når vi træner, og derfor individualiserer og målretter vi træning efter den enkelte, så din 16-årige krop udvikler sig på en sund måde.

Du skal ikke nødvendigvis have erfaring med Funktionel Fitnesstræning, men du skal have lyst til at træne hårdt flere gange om ugen. Og så er det vigtigt for os at understrege, at både PIGER og DRENGE er velkomne på linjen.

Funktionel Fitness er den nyeste (og den stærkeste) af vores linjer på Vejstrup.

Hvad er Funktionel Fitness på Vejstrup?

Det er en linje for både piger og drenge med masser af fællesskab, udvikling og brøl. Vi sammensætter altid workout’en med grundig opvarmning og har et særlig fokus på enten en bestemt muskelgruppe eller træningsform.

Du vil blive udfordret, der hvor du er. Enten i form af differentiering af bevægelser, reps, belastning eller set. Ved du ikke, hvad det betyder? Så bare rolig, det lærer du lynhurtigt, når du starter på linjen!

I undervisningen bliver du præsenteret for et bredt spektrum af træning inden for fitnessverdenen. Menuen vil stå på styrketræning, crossfit, calisthenics, cardio og mange flere ting. 

Udover den hårde fysiske træning, bliver du også klædt på teoretisk. Du skal være ekspert på træningsfysiologi, anatomi og biomekanik. Og så er der selvfølgelig også DM i Funktionel Fitness for efterskoler, som vi i 2023 vandt.

Oven i hatten får du DGI’s fitnessuddannelse, så du er rustet til at kunne varetage fitnessrelateret arbejde i en forening eller et center derhjemme. Hvad siger du så?!

Du kommer til at træne i vores 400 kvadratmeter store Pumpehus, som emmer af råstyrke og niceness!

Bliv klogere på linjen

Kom med i Pumpehuset

Fællesskabet er en rigtig stor del af Fitnesslinjen.

Mød Fucke

Fitnesslinjen på 3 sekunder.

Mød Annika

Vi lærer at presse os selv til det sidste.

Mød Benjamin

Det ser meget nemt ud. Men det er det ikke.

EMOM

Every Minut On the Minut

Du puster lidt

Det fedeste ved Fitnesslinjen?

Styrketræning med omtanke: Stærk, alsidig og hakket

Der er mange forskellige tilgange til styrketræning. For os er det vigtigt, at vi har hovedet med i Pumpehuset, da det er 16-årige kroppe vi udvikler på. Derfor dyrker vi Funktionel Fitness, som har anderledes mål, metoder og resultater i forhold til for eksempel Bodybuilding:

MÅL

Funktionel fitness: Formålet med funktionel fitness er at forbedre din krops funktionelle evner i hverdagen. Dette inkluderer ting som styrke, mobilitet, koordination, skadeforebyggelse og udholdenhed, hvilket går godt i spænd med, at vi er en gymnastikefterskole, hvor gymnastikken fylder en del (også i Pumpehuset). Hvis dit mål er at få en lækker hakket krop, så er du også garanteret det med Funktionel Fitness.

Bodybuilding: Bodybuilding fokuserer primært på æstetik og muskelopbygning (store muskler, der ser godt ud). Målet er at udvikle store, symmetriske muskler og opnå en veldrejet fysik. Bodybuildere stræber efter at opnå en vis muskelmasse.

TRÆNINGSMETODER

Funktionel fitness: Funktionel Fitness inkluderer forskellige øvelser og træningsformer, der efterligner naturlige bevægelser og udfordrer hele kroppen. Dette kan omfatte øvelser som squats, dødløft, vægtløftning, kettlebell-sving, pull-ups og andre funktionelle bevægelser. Alle øvelser bliver kombineret på forskellige måder i forskellige workouts.

Bodybuilding: Bodybuilding indebærer typisk målrettede øvelser, der isolerer specifikke muskelgrupper. Træningen er ofte opdelt i split-rutiner, hvor forskellige muskelgrupper trænes på forskellige dage. Bodybuildere koncentrerer sig om muskelhypertrofi (muskelvækst).

RESULTATER

Funktionel fitness: STÆRK, ALSIDIG OG HAKKET. Resultaterne af Funktionel Fitness kan variere, men de inkluderer generelt forbedret fysisk, og en bedre evne til at deltage i sportslige aktiviteter uden at opleve skader.

Bodybuilding: Resultaterne af bodybuilding er ofte en øget muskelmasse og en mere muskuløs fysik. Målet er at opnå en æstetisk krop med veldefinerede muskler.

Det er vigtigt at bemærke, at begge tilgange til træning har deres eget formål og fordele, og det afhænger af individets mål og præferencer, hvilken tilgang der er bedst. Det er derfor også vigtigt for os at understrege, at hvis du kun er interesseret i Bodybuilding, så er vores Fitness-linje, nok ikke stedet for dig.

Fællesskab og fællesgymnastik

På Vejstrup er der fællesgymnastik for alle – og dét er MEGA fedt! Fællesgymnastikken er nemlig fællesskabets brændstof og limen, der binder os sammen – på tværs af linjer, klasser, familiegrupper, interesser og alt det andet. Så uanset om du er på Fitness-, Danse- eller Spring-linjen, vil du være en del af det fællesprojekt, som hele skolen samler sig om, bidrager til og dyrker hvert år.

Og bare rolig – for lige meget om du er en gymnastikhaj eller aldrig har slået en vejrmølle før, så er der plads til dig.

I foråret kommer du især til at mærke det fælleskab, som fællesgymnastikken bringer med sig, da du sammen med resten af Vejstrup turnerer Danmark tynd og laver over 20 opvisninger i hele landet.

Desuden ser mange fællesgymnastikken som en stor legetime, hvor du får sved på panden, har det vildt sjovt og mærker fællesskabet. Alle elever på Vejstrup har fællesgymnastik tre gange om ugen. Det er en del af ånden, historien og fællesskabet på efterskolen. Og det skal du naturligvis også deltage i.

Læs mere om fællesgymnastikken her.

Fucke

Hvem underviser i Funktionel Fitness?

Du kommer helt sikkert ikke til at kalde dem andet end Fucke og Færch! Og de er et hamrende stærkt makkerpar.

Jacob Fucke er uddannet personlig træner og er til hårde, lange dødpas med masser af reps, core og cardio.

Andreas Færch er uddannet fysioterapeut og hammer vild med tung, tung styrketræning og crossfit.

Vil du gerne hilse på dem allerede nu? Du finder deres (og alle andre ansattes) præsentationsvideoer HER!

Færch