Mad med omtanke

Mød vores køkken

En central del af vores pædagogiske arbejde

Køkkenet på Vejstrup Efterskole er mere end blot et sted, hvor maden tilberedes. Det er et læringsrum, hvor eleverne aktivt deltager i madlavning og lærer om råvarer, ernæring og bæredygtighed. Deltagelse i køkkenet er en integreret del af vores pædagogiske arbejde, hvor eleverne opnår praktiske færdigheder og lærer værdien af at bidrage til fællesskabet.

Lidt kan gøre meget

Danmarks syv kostråd guider ikke blot danskerne til et sundere helbred, men også til en sundere klode. De fleste ved det måske godt: Mindre sødt og mere grønt er godt for helbredet og livvidden. Men hvordan skal man spise for at passe bedre på klimaet? Man kan starte med at spise efter de syv kostråd – så det gør vi selvfølgelig på Vejstrup. Det betyder også, at der to gange ugentligt bliver serveret vegetariske- eller fiskeretter til middagsmaden. Derudover er minimum 50% af vores kost økologisk og maden bliver lavet fra bunden med fokus på at bruge årstidens frugt og grønt.

Alt dette gør vi ikke mindst, fordi at en skole af vores størrelse har et ansvar, som vi gerne tager!

Mad og fællesskab

At være i køkkenet handler ikke kun om at lave mad. Det er en mulighed for eleverne at skabe noget sammen og styrke deres fællesskab. Gennem samarbejde og fælles indsats lærer de at tage ansvar, planlægge og udføre opgaver i fællesskab. Det daglige arbejde i køkkenet giver eleverne en dybere forståelse for de officielle 7 kostråd og hvordan man kan implementere dem i hverdagen.

Bæredygtighed i fokus

Bæredygtighed er en hjørnesten i vores køkkenfilosofi. Vi er dedikerede til at bringe nye perspektiver til skolen og har allerede igangsat flere initiativer som en del af vores grønne rejse. Vi har installeret solceller, der bidrager til vores energiforbrug, og vi bruger en bio-kværn til at reducere vores affald. Gennem vores samarbejde med Madspildskrigerne arbejder vi aktivt på at mindske madspild og fremme bæredygtige vaner.

En grøn fremtid

Vores elever er en vigtig del af denne proces, hvor de lærer om miljøbevidsthed og hvordan deres handlinger kan gøre en forskel. Gennem praktisk erfaring og uddannelse stræber vi efter at skabe en fremtid, hvor bæredygtighed er en naturlig del af hverdagen. I køkkenet på Vejstrup Efterskole er eleverne ikke kun lærende, men også aktive bidragydere til et bæredygtigt og sundt fællesskab. Vi tror på, at de færdigheder og værdier, de opnår her, vil følge dem resten af livet.

Vi er Madspildskrigere!

Vi æ-æ-ælsker at tilføje grønne initiativer til vores portefølje. Den nyeste tilføjelse er vores samarbejde med Madspildskrigerne, der er en sjov måde at bekæmpe madspild på. Her konkurrerer vi mod os selv og andre skoler i jagten på at smide mindre mad ud.

Læs også historien: I kampen mod madspild styrker Vejstrup Efterskole bæredygtighedsindsatsen med en lille konkurrence

MUUUMS

Udover at være bevidste omkring vores klimaaftryk og den pædagogiske opgave – så laver køkkenet også bare smadder lækkert mad! Se bare her: Gå til Instagram

Så du kan godt begynde at glæde dig til menuen på Vejstrup – og bare rolig – du må gerne få to portioner.

På Vejstrup kommer du til at bruge meget tid på aktiviteter og træning, og det bakker vores dejlige køkken 100 % op om. Og derfor bliver maden også specifikt lavet efter, at du har et højt aktivitetsniveau i løbet af ugen.

Men.

Selvom køkkenfolket er vildt dygtige, har de altså også brug for din hjælp. På Vejstrup er du nemlig både med til at holde skolen ren og pæn (så du og alle andre har et rart sted at være) og hjælpe til i køkkenet, så alle kan få et saftigt måltid mad.

Men bare rolig! Det er s-l-e-t ikke så slemt, som du måske forestiller dig det lige nu. Og vi kan forsikre dig om, at køkkenfolket er lige  søde, som de er gode til at lave mad. Måske du allerede er vant til at være i køkkenet derhjemme? Ellers kan du øve dig allerede nu.

“Det er skidehyggeligt at være i køkkenet. Så får man lige et break fra den normale hverdag. Og køkkendamerne og Rasmus er supersøde at være sammen med. Ens familiegruppe er i køkkenet cirka 2 uger på et skoleår – og jeg synes faktisk, det er helt fair, at alle elever er fælles om det og løfter i flok.” Sara, elev årgang 23/24.

Jeg elsker at have elever i mit køkken. Eleverne kan tage tjansen med et åbent sind, for det er slet ikke så skræmmende, som de går og tror. Mange elever aner intet om mad – udover take away og det, der ligger i køledisken – så dét at kunne lære dem lidt om madlavning fra bunden, varieret kost og mad fra forskellige kulturer, er guld værd for mig.” Rasmus, køkkenleder.

Derfor kan du godt begynde at indstille dig på, at Vejstrup også bliver en hverdag og handler om at tage ansvar for fælleskabet – og det gør det på ingen måde mindre nice! Se bare her: Vi er fra Vejstrup, så selvfølgelig…

Køkken

Rasmus Skov Lolk

Køkkenleder – rsl@vejstrup.dk

Nina Jensen

Ernæringsassistent – nj@vejstrup.dk

Ulla Ågård Rasmussen

Ernæringsassistent – ur@vejstrup.dk

Tina Nørregård Rask

Ernæringsassistent – tnr@vejstrup.dk

Kirsten Nørholm

Ernæringsassistent – kn@vejstrup.dk

Karla Djursaa Jørgensen

Ernæringsassistentselev – kj@vejstrup.dk